27.04.2018

Pohjois-Karjalan Yrittäjät pitää Riverian organisaatiouudistusta hyvänä

Vuoden 2018 alussa astunut uusi laki ammatillisesta koulutuksesta eli ammatillisen koulutuksen reformi ns. amisuudistus on saattanut koko ammatillisen koulutuksen yhden sateenvarjon alle eli enää ei ole erikseen nuorten ja aikuisten ammatillista koulutusta.

Uudistuksen myötä osaamisen ja ammattitaidon hankkimistapoja pyritään monipuolistamaan aiempaa enemmän opiskelijan ja mahdollisuuksien mukaan työnantajan tarpeista käsin. Myös tutkintorakenteet uudistuivat ja tutkintojen määrä väheni 350:stä 160:een.

-      Nämä muutokset vastaavat ja reagoivat työelämän muuttuviin tarpeisiin, toteaa toimitusjohtaja Merja Blomberg ja jatkaa - Tutkintojen vähetessä yksilöllinen valinnaisuus kuitenkin lisääntyy.

Suomen Yrittäjät ajoivat pitkään koulutussopimusta, joka tarkoittaa ei työsopimussuhteista työpaikalla tapahtuvaa oppimisen muotoa.

-      Tämä on ns. entinen työharjoittelu, mutta kestoltaan se on entistä joustavampi. Parhaimmillaan toimiva koulutussopimussuhde on hyvä väylä pitkäkestoisempaan työsuhteeseen. Koulutussopimuksen aikana työantaja näkee toimiiko hommat ja opiskelija taasen pääsee kokeilemaan onko ala oikea. Pienemmissä kunnissa se tarjoaa keinon kouluttaa ihmisiä omilla asuinalueillaan, valottaa Blomberg.

Oppisopimukseenkin tuli muutosta mm. sen kestoon. Nyt oppisopimuksen voi solmia myös tutkinnon osiin tai sitä pienempiin kokonaisuuksiin, kun aiemmin lähdettiin pääsääntöisesti tutkintotavoitteisuudesta. Yrittäjille tämä tarkoittaa mm. sitä, että oppisopimusopiskelijalle/työntekijälle voi solmia oppisopimuksen vaikkapa kesätyön ajaksi. Nyt myös yrittäjä voi kehittää omaa yritystään ja ammattitaitoaan.  Päätoiminen yrittäjä voi itse opiskella usein pienin kustannuksin yrittäjän oppisopimuksella tutkintoja tai tutkinnon osia.

Riveria uudistui tulevaisuuden tarpeisiin

Kun ammatillinen koulutus uudistui, niin myös Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymän, nykyisen Riverian organisaatio toimintoineen uudistui vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Yhdeksän oppilaitoksen mallista on siirrytty yhden oppilaitoksen malliin koko maakunnassa.

-      Pohjois-Karjalan Yrittäjistä yhden oppilaitoksen ja yhden rehtorin malli vaikuttaa selkeältä ja toimivalta. Pidämme uudistusta hyvänä ja toimialakohtaiset neuvottelukunnat on nyt nimitetty ja näissä on vahva edustus myös yrittäjäjärjestöstä, kiittelee Blomberg.

Keskiviikkona siirtyi Yrittäjyyspolun viestikapula Riverialle. Joensuun seudulle laadittu seudullinen yrittäjyyskasvatussuunnitelma on valtakunnallisestikin merkittävä saavutus yrittäjyyskasvatuksen tukemiseksi ja paikallisten nuorten toimeentulotaitojen vahvistamiseksi.

Pohjois-Karjalan yrittäjät pitää yrityskasvatussuunnitelmaa erittäin hyvänä ja tukee Riveriaa sekä yrittäjiä onnistumaan yhteistyössä.

Työelämä on tulevien vuosien aikana suuressa muutoksessa. Ammatteja häviää ja uusia syntyy muun muassa digitalisoitumisen, robotisoitumisen, kansainvälistymisen ja demografisten muutosten myötä. Uudistuksia on tarvittu myös amispuolelle.

MYYDÄÄN 309 m2 TOIMISTOTILAA JOENSUUSTA

Pohjois-Karjalan Yrittäjät myy toimistohuoneiston Joensuusta Kauppakatu 17 B 4. krs 309 m2 tarjousten perusteella. Lisäksi mahdollisuus ostaa kolme autohallipaikkaa.

Meillä on iloisia uutisia sinulle naisyrittäjä! Perustamme Pohjois-Karjalan Yrittäjien toiminnan alle oman naisyrittäjäverkoston. Tämän startti tapahtuu tiistaina 5.6.2018 klo 17.30 Paikkana on Ravintolalaiva Romeo Joensuun matkustajasatamassa.

Perinteiset moottoripyörien Y-ajot, mukana myös museo- sekä harrasteautot.